.

Хенри Алън - изследовател на Аляска

Американският армейски генерал-майор  Хенри Туреман Алън е изследовател на Аляска. Роден е на 13 април 1859 година в Шарисбърг. През 1882 завършва военната академия Уест Пойнт  с чин лейтенант от кавалерията. От април до септември 1885

Хенри Алън - изследовател на Аляска
id="internal-source-marker_0.24724040978165096" style="font-size:9pt;font-family:Verdana;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:normal;font-style:normal;font-variant:normal;text-decoration:none;vertical-align:baseline;">Американският армейски генерал-майор  Хенри Туреман Алън е изследовател на Аляска.

Роден е на 13 април 1859 година в Шарисбърг. През 1882 завършва военната академия Уест Пойнт  с чин лейтенант от кавалерията. От април до септември 1885 пресича Аляска  от югоизток на северозапад от залива Аляска  до залива Нортън.  Изкачва се по река Копър, пресича хребета Чугач и  изследва река Читина .

Алън картира частично планината Врангел  с вулкана Санфорд. В началото на юни пресича източната (тясна и ниска) част на Аляскинския хребет и  достига до река Танана,  като я изследва и картира оттам до вливането й  в Юкон. Спуска се по Юкон  до Нулато, след което се изкачва до устието на река Коюкук и в началото на август достига до изворите на Коюкук в планината Ендикот, която е открита от него. След това отново се спуска по Юкон  и през септември достига до залива Нортън.

По-късно Алън  работи като военен аташе в Русия и Германия. Участва в Испано-американската война и в Първата световна война, като командир на 90-та пехотна дивизия.

Алън умира  на 30 август 1930 година в Буена Виста и е погребан в националното гробище Арлингтън. Негово име носи река от басейна на река Юкон.

Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...